irrelevanser

Trygghet og komfort vs frihet og personvern

Posted in Uncategorized by Jarle Petterson on 16. juli 2005

Jeg er visst ikke alene om å ta anstøt av at selv Datatilsynet ser ut til å la hensynet til personvern fare i møte med terrortrusselen. Det er lenge siden bekymrede sjeler først hevet sine røster mot de orwellianske tilstandene den utbredte videoovervåkningen fører med seg. Et tiårs tid senere er vi nærmest apatisk likegyldige til problemstillingen, og kun et fåtall føler for å spille rollen som 1984s Winston Smith (skjønt mannen strengt tatt ble lurt trill rundt).

Minst like interessant er medienes frihet til å utøve sitt virke. I kjølvannet av det nylige londontilfellet, ble det tatt til orde for å innskrenke medienes trykkefrihet – av hensyn til allmennhetens og rikets sikkerhet. I samme momangen ble det nevnt at problemstillingen muligens heller ikke er uaktuell her hjemme. Er det ikke en skjebnens ironi at vi muligens må gå til deler av verden vi finner det unaturlig å sammenligne oss med, for å finne tale- og trykkefrihet?

Og hva med de biometriske ID-kortene, som vi granngivelig skal kunne bli avkrevd under aftenpromenaden på byen – og overvåkningen av våre virtuelle bevegelser? Om litt vil Sporveiens nye billettsystem gi full oversikt over hvor vi går av og hvor vi går på, i første omgang T-banen.

Jeg skal ikke ta stilling til om innfrielsen av Georges Orwells spådommer er en god ting eller ei, men å fastslå at han fikk rett, dét må vi i alle fall kunne tillate oss.

Ingen er i tvil om at alt sammen gjør hverdagen enklere, mer komfortabel og sikrere. Det store spørsmålet blir hvor langt vi er villig til å strekke oss for å oppnå disse godene.

KATEGORI: Samtid

Reklamer

Kommentarer er skrudd av for Trygghet og komfort vs frihet og personvern

%d bloggere like this: