irrelevanser

Borgerjournalistisk protest mot ensidig Beijing-pressedekning

Posted in Blogging by Jarle Petterson on 20. mars 2008

Henrettelser i Kina

I månedene frem mot de olympiske sommerlekene i Beijing vil mediene flomme over av informasjon foret pressen av BOCOGs (Beijing-lekenes organisasjonskomité) informasjonsavdeling og det kinesiske propagandamaskineriet. Oppmerksomheten rundt Tibet-oppstanden, som nå later til å være kvalt, vil forsvinne, praktisk talt over natten, og landet som spiser bloggere til frokost får fortsette sin umenneskelige praksis uforstyrret – i et skjønnmalt tablå, formidlet av verdens «frie presse».

Selvfølgelig kan hverken bloggere eller andre borgerjournalister stilltiende sitte og bivåne slikt. Heldigvis er det i ferd med å skje noe som ikke bare kan bidra til å vekke opinionen, men som også kan bidra til å gi kritiske bloggere og borgerjournalister en mulighet for å bli hørt:

What About Human Rights?iNorden-skribent (og forhenværende redaktør) Heidi Helene Sveen har dradd igang en kampanje i sin blogg. Borte på iNorden er det også sveivet igang en kampanje, som oppfordrer bloggere og borgerjournalister til å sette Kinas uverdige menneskerettighetspolitikk på kartet (artikkelen er på engelsk, men er en utfordring til bidragsytere i alle utgaver av iNorden, også den norske).

Min oppfordring går til alle bloggere (og andre som måtte slumpe til å snuble over dette): Bli med på å balansere det sterkt fordreide bildet mediene kommer til å formidle av Kina frem mot sommerlekene, som åpnes offisielt den 8. august. La det etterlatte intrykket bli mer enn glade barn,tradisjonell kinesisk opera, høyhusene i Shanghai og en nasjon på generell fremmarsj.

Det fortjener landets halvannen milliard innbyggere – og det frie ord.

8 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

 1. frr said, on 20. mars 2008 at 12:58 pm

  Oppfordringen tas imot. I anstendighetens navn

 2. Jarle Petterson said, on 20. mars 2008 at 1:03 pm

  Jeg visste at vi kunne regne med deg, Fred Rune. Fins det bloggere med sosial samvittighet der ute, rager du oppi toppsjiktet der et sted.

 3. HvaHunSa said, on 20. mars 2008 at 2:05 pm

  Det er nesten så man får troen på blogging som verktøy til annet enn å spinne navlelo 😀

 4. Inni said, on 20. mars 2008 at 9:00 pm

  Veldig bra! Capricorny og jeg har jo en temablogg og vil ikke benytte den til å skrive om dette. Men er det i orden om vi setter inn «reklamebutton» hos oss allikevel?
  Vi synes det er viktig å vise støtte.

 5. Jarle Petterson said, on 20. mars 2008 at 10:25 pm

  Det skulle da også bare mangle, Inni! Jeg syns det står respekt av at dere forfekter et (sam)livssyn på siden av det etablerte, og er helt på det rene med at livet handler om mye mer enn akkurat det. Velkommen skal dere i alla fulla fall være. 🙂

 6. Jarle Petterson said, on 21. mars 2008 at 7:56 pm

  HHS: Det er jo lov å håpe. Foreløpig har jeg ikke sett så altfor mange ymte frempå, men de sedvanlige, sosialt bevisste kan man selvfølgelig alltid regne med. 😉

 7. kim said, on 12. april 2008 at 10:03 pm

  I cannot speak your language or read your words, but I can see your pics. Could you please e-mail the article to me in English?

  Thank you very much.

 8. Jarle Petterson said, on 15. april 2008 at 8:23 am

  Hello, Kim. It’s not much of an article, really, but an account of Norwegian blogger activism in connection with the upcoming Beijing summer Olympics. I’ll try to publish a translation in English over at my English blog, where, by the way, you will find this.

  Come to think of it: That actually is a translation of this very blog post, I think, which saved me a bit of time.

  You may also want to take a look at this, and maybe even contribute an article yourself?


Kommentarer er stengt.

%d bloggere like this: